Suomalainen kiipeilyopas, Saku Korosuo

MILLAINEN ON HYVÄ TRÄDIVARMISTUS?

The Doors, Cadarese, Italia, kuva Saku Korosuo

The Doors, Cadarese, Italia, kuva Saku Korosuo

Varmistuksen kestävyys muodostuu kolmesta asiasta: oikea asennus, varusteen kestävyys ja kallion kestävyys.

  • Mikäli varmistus on asennettu väärin, se ei kestä putoamisesta aiheutuvaa vetoa, vaan lähtee irti. Oikein asennettu varmistus on tarpeeksi syvällä halkeamassa ja kallion muotojen takana, jolloin se pysyy paikoillaan kiipeilijän pudotessa.

  • Varmistuksen kestävyyteen vaikuttaa myös varmistusvälineen murtolujuus (millaisen voiman se kestää ennen kuin se hajoaa). Suurin osa varmistusvälineistä on murtolujuudeltaan 6–15 kN, mikä riittää hyvin tavalliseen liidipudotukseen. Toisaalta esimerkiksi mikrokiilojen murtolujuus voi olla niinkin pieni kuin 2 kN, eli oikein asennettuna sellainen varmistusväline kestää vain kiipeilijän painon.

  • Kolmas varmistuksen kestävyyteen liittyvä asia on kallion kestävyys. Mikäli varmistus laitetaan esimerkiksi irtokiven tai ohuen fleikin taakse, tai kallio on huonolaatuista rapakiveä, voi kallio murtua ja varmistus irrota kiipeilijän pudotessa. Irtoavat kallionpalaset voivat myös vahingoittaa kiipeilijää tai varmistajaa.

Artikkeli on osa seitsemänosaista artikkelisarjaa, osa 4/7.

Yläbannerin kuva Anu Korosuo.


Artikkeli on ote Saku Korosuon kirjoittamasta ja Aula & Co:n julkaisemasta kirjasta Suomalainen kiipeilyopas, “8. Trädikiipeily - Millainen on hyvä trädivarmistus” s.138-139. Kirja on kattava teos jokaiselle kiipeilijälle vasta-alkajasta harrastajaan oli sitten tavoitteena oppia uusia solmuja, turvallista toimintaa kallioilla tai vaikka bigwall-kiipeilytekniikoita. Osta omasi Holvi-nettikaupasta!

Saku on pitkän linjan kiipeilijä, RCI/UIAA-tason kalliokiipeilykouluttaja ja IRATA-köysiteknikko. Saku on kolunnut kallioita ja vuoria ympäri maailman kohta 20 vuotta, joten omaa osaamista löytyisi useammankin kirjan verran. Voit tunnistaa Sakun myös Kiipeily-lehden takasivun pakinoista “Sakun palat”, joissa herra kuvaa kiipeilyskeneä hyvinkin monenlaisilta kanteilta. Käy myös tutustumassa Sakun sivuihin korosuo.com. Jo pelkästään kuvagalleria on visiitin arvoinen.